Loading...
Panorámák / Kastélyok, kúriák

Gyulai Ferenc műterme

Sepsiszentgyörgy

A Csíki utca 28. szám alatt kovácsoltvas kapu mögött egy különleges emeletes épület vonja magára a figyelmet. A jobb oldali kapulábon egy kis réztábla jelzi az erre járóknak, hogy az épületet műemlékként tartják számon. Ezt a házat és a hozzá tartozó műtermet Gyulai Ferenc fényképész építtette a 20. század elején a Lechner Jenő nevével fémjelzett szecessziós-magyaros stílusban.

Az építtetőre a ház homlokzatán lévő felirat: GYULAI MŰTERME emlékeztet, akinek a nevét ma Sepsiszentgyörgyön fotóklub is őrzi. 

Gyulai 1918-ban Budapestre költözött és házát meg az üvegtetős műtermét eladta Incze Lajos (1882--1961) helybeli fényképésznek, aki még évtizedeken át használta. Az épületet 1950-ben államosították, de Incze Lajos a természetes megvilágítású műtermet még 1957-ig használhatta, ekkor be kellett lépjen minden felszerelésével a Szorgalom Kisipari Szövetkezetbe. Az államosított ingatlanból csak az emeleti rész két helyiségét hagyták meg a családnak, a többi helyiségbe idegeneket telepítettek. A műtermet is lakássá alakították át. 

Az épületben élt Rácz Lajos (1911--1980), a Székely Mikó Kollégium kiváló nyelvtanára, akinek felesége, Incze Olga (1918--1980) a családi hagyományt folytatva szintén fényképészként tevékenykedett.
TÁMOGATÓK