Loading...
Panorámák / Természeti kincsek

Istenszéke

Kelemen havasok

Az Isten széke (románul Scaunul Domnului) egy 1381 méter magas hegycsúcs, amely a Kelemen-havasok délnyugati részén található. Andezitből épül fel, szelektív erózióval keletkezett (a körülötte levő puhább kőzeteket a víz elkoptatta). A környék a Kelemen-havasok vonulatának legnyugatabbra fekvő részének számít. A hegy anyaga andezit, mai alakja úgy jött létre, hogy a körülötte található puhább kőzetanyag elkopott, erodálódott, megmaradt a keményebb, mai formáját mutató Istenszéke hegytömbje.

Legkönnyebben Dédabisztra felől közelíthető meg, innen a csúcsig a szintkülönbség 890 m. A kék csík turistajelzés Deda-Bistra faluból indul, kb. 9 km hosszú, megtétele mintegy 3-4 órát vesz igénybe, nehézségi foka közepes. A kék kereszt és kék háromszögjelzés a Deda-Bistra-i fakitermelési útról indul, majd a Zapodia cu Cale patak folyásán indul felfele, s mind kilométerben, mind időben hosszabb, mint az előző útvonal. A kék körrel jelölt útvonal Galónya faluból indul, az ottani menedékház elől, a Kis-Galónya patak folyásán halad a Poiana de Mijloc-ig, majd innen ereszkedik le az Istenszékére. Ez a leghosszabb útvonal.

A csúcs Áprily Lajos Őszi muzsika című költeményében, valamint Wass Albert A funtineli boszorkány című regényében is szerepel.
TÁMOGATÓK