Loading...
Panorámák / Kastélyok, kúriák

Antos-kúria

Réty

Rétyen két épület is őrzi az Antos család emlékét. A család kiemelkedő tagja volt Antos János (1819-1906), az 1848/49-es magyar szabadságharc alezredese, akit 1950-ben hat év várfogságra ítéltek. Kegyelemmel szabadult, majd visszavonultan élt Abonyban, ahol a sírja is található. 

Az Antos család itthon maradt tagjai a 19. század végéig kihaltak, s az 1820-as években épült kúria egy gazdag gyergyói fakereskedő, Márton Lajos tulajdonába került. Az ő egyik fia adta el Kimm Fritz nevű szász festőművésznek, aki az épület ebédlőjét műteremmé alakíttatta át.  A II. világháború után az államosított kúriában működött iskola, pártszékház, könyvtár, óvoda, majd évtizedeken át orvosi rendelőként meg orvosi szolgálati lakásként használták.

Néhány éve az épület lelakott, siralmas állapotban volt, de 2009-ben a helyi önkormányzat uniós pénzforrást szerzett a teljes felújítására. A kúria új rendeltetést kapva a községközpont egyik látványossága is lett. Falai között a helybeli kisiskolás gyermekek délutáni oktatása zajlik.
TÁMOGATÓK