Loading...
Panorame / Meserii populare

Fabricarea turtei dulci

Târgu Secuiesc

La Târgu Secuiesc producerea de turtă dulce nu făcea parte din breasla meşteşugarilor, această meserie a fost practicată în industria casnică. Turta dulce tradiţională maro a fost făcută din făină de secară, condimentată cu miere şi anason.

La sfârşitul anilor 70 producerea acesteia a încetat. Hahn Jakab, meşterul timişorean de etnie şvabă s-a mutat în oraş la începutul secolului XX. A introdus în zona “dealul mierii” producerea de turtă dulce din făină de grâu, decorată cu glazură de zahăr colorat, oglindă, staniol, imagini şi texte din poezii. Mai mulţi meşteri au învăţat de la el meseria, printre care şi Kósa Sándor sr., a cărui familie a aprovizionat împrejurimile cu turtă dulce şi bomboane de târg timp de 6 decenii, până în 2003.

După familia Kósa, meseria a fost preluată de cofetarul local Farkas Gábor şi familia acestuia. Pentru utilizarea ingredientelor tradiţionale şi cu păstrarea formelor vechi au primit recunoştinţa în profesie şi la târguri. Produsele lor sunt cunoscute nu numai în Ţinutul Secuiesc, ci în întreaga lume.




SPONSORI