Loading...
Panorame / Meserii populare

Moara de apă

Cernatu de Sus

Renovarea morii Virág din Cernatul de Sus, este un frumos exemplu al salvării valorilor din Trei Scaune. Moara neutilizată a fost cumpărată în 2013 de către Asociaţia Socială şi de Cultură Generală Mara din Trei Scaune şi renovată cu ajutorul Consiliului Judeţean Covasna.

Şanţul de apă a fost curăţat de către localnici la o clacă, iar de atunci tot prin voluntariat e ţinut în ordine. Ascuţirea pietrelor de moară a fost făcută de localnici care provin din familii de morari. Moara renovată şi grădina care aparţine de aceasta sunt administrate momentan de Asociaţia Socială Holnap.

În grădina morii au fost mutate 3 case vechi de lemn şi o şură. Una dintre case, împreună cu mobilierul vechi a fost primită cadou din Mereni, celelalte două (casa Anna şi Lea) au fost cumpărate din Lunga. Şura provine din Ghelinţa.

Casa, unde se coace pâine de casă proaspătă şi cozonac secuiesc pentru oaspeţii care vin aici, are o atmosferă deosebită care evocă trecutul. Casele din grădină au o funcţie practică: din mai până în octombrie sunt organizate tabere pentru copii defavorizaţi sociali, iar în perioada liberă pot fi închiriate.
SPONSORI