Sâncraiu este situat la o distanţă de 4 km de municipiul reședință de județ, în dreapta drumului principal ce duce la Ilieni, într-una din văile fronturii estice ale munţilor Baraolt.
Numele localităţii se referă la faptul, că biserica ei a fost construită în onoarea primului rege maghiar, Sf. Ştefan. În localitatea ce aparţine administrativ de Ilieni, atât reformaţii, cât şi unitarienii dispun de câte-o biserică, iar romano-catolicii de o capelă. Pe dealul ce se înalţă asupra satului este biserica unitariană din secolul al XV-lea. Se presupune că pe locul acesteia, sau în imediata vecinătate a sa, a stat biserica mai veche, construită în secolul al XI-lea. Zidul de piatră ce înconjoară biserica, construit odinioară cu scopul apărării, este în ruini. Biserica este în curs de renovare de mai mulţi ani. În cursul explorării zidurilor au apărut şi fragmente de fresce. În secolul al XVIII-lea biserica gotică a fost reconstruită în stil baroc, turnul a fost construit în stil empire la începutul secolului al XIX-lea pe turnul de veghe vechi.
Este un fapt interesant că din turnul bisericii, ce se află la o altitudine de 583 metri deasupra nivelului mării, se văd turnurile a 29 de biserici din regiune.