Loading...
Panorámák / Múzeumok

Csángó Néprajzi Múzeum

Zabola

Zabola magyarsága büszkén emlegeti az innen származó Pozsony Ferenc néprajzkutató, kolozsvári egyetemi tanár, akadémikus nevét, aki több évtizedes gyűjtőmunka eredményeként a szülőháza szomszédságában igen értékes tárgyi anyagot őrző néprajzi múzeumot hozott létre.

A tájház telkén, egy csűrszerű épületben 2003. szeptember 14-én nyitották meg az első állandó kiállítást Moldvai csángó magyarok hagyományos népművészete címen. Az intézmény kezdeményezői 2004-ben alapították a Pro Museum Egyesületet, ez a tájház és a csángó gyűjtemény tulajdonosa, működtetője.

A zabolai Csángó Néprajzi Múzeum 2005-ben betagolódott a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum szerkezetébe, mely biztosítja e külső részleg szakmai és intézményes felügyeletét. Az intézmény elsősorban a Moldvában élő csángó magyarok tárgyi és szellemi kultúráját gyűjti, rendszerezi és jeleníti meg.

A Csángó Néprajzi Múzeum földszintjén hagyományos , lészpedi és pusztinai lakásbelsőket, egy gorzafalvi fazekas műhelyeredeti felszerelését, munkaeszközeit és termékeit lehet megtekinteni. Az állandó alapkiállítás keretében pedig a moldvai csángó magyarok születéstől halálig terjedő, szakrális és profán tárgyakkal szemléltetett életútja követhető nyomon. A moldvai csángó gyűjteményen kívül a múzeum őriz zabolai székely, zabolai román, erdélyi szász és cigány anyagot is.

A székely házban a látogatók megismerkedhetnek Zabola hely- és kultúrtörténeti emlékeivel, - és Mikes családhoz fűződő képekkel, tárgyakkal és dokumentumokkal. Ugyanitt megtekinthetők 16–19. századi kandallócsempék, a közelmúlt helyi viseletei, a népi kézművesség szerszámai és termékei, az első és a második világháború emléktárgyai valamint egy gazdacsalád tisztaszobájába, mely az 1930-as évek helyi lakáskultúráját tükrözi.
TÁMOGATÓK