Loading...
Panorámák / Kápolnák, kolostorok

Szent Illés próféta kolostor

Maroshévíz

A Kelemen Havasok lábánál fekvő maroshévízi Szent Illés Próféta kolostort 1928-ban alapította Dr. Elie Miron Cristea pátriárka. Az épületegyüttes leglátványosabb, legértékesebb részét kétségtelenül a kolostor műemléktemploma jelenti, az ún. gödemesterházi (Stânceni) templom, mely 1847-ben épült és 1910-ben költöztették Maroshévízre. Az épület a népi építészet remeke, a moldvai mesterek jellegzetes megoldásaival, fából készített boltíveivel.

A templom tornácszerű bejárati része a déli oldalon található, faragott oszlopokon álló boltívekkel díszített, fölötte kis torony emelkedik.

A szentély falai egy ötszöget formáznak, amelyet egy nyolcszögletű boltozat takar. A templomhajó boltozata félhengeres, és egy nyolcszögletű, kelet-nyugati irányban nyújtott alapon nyugszik.

A hajók boltozatán még láthatóak az eredeti, 1847-ben, Gligorie of Tărgul Pietrei Piatra Neamţ-i  mester által festett falképek.

A mennyezet a főhajó mennyezetéhez egy diadalívvel kapcsolódik, amelyre Jesus Emmanuel képe van festve.

A teljes templombelsőt beborító festmények többi része nem eredeti. A költöztetés miatt megrongálódott képeket temperával festette újra Dumitru Belizarie festőművész.

A kolostorhoz egy múzeum is tartozik, mely különleges ritkaságokat is rejteget.

Itt látható például a templom régi ikonosztáza, melyet a már említett Patra Neamţ-i mester festett.

Különlegesen értékes ugyanakkor a múzeum üvegre festett ikongyűjteménye, valamint könyvritkaságai.
TÁMOGATÓK