Loading...
Panorámák / Természeti kincsek

Mikes-fürdő

Bálványosfürdő

Bálványosfürdő legkésőbb kiépült övezete a völgy délkeleti oldalán, a Csoma-hegy lejtőjén elhelyezkedő Csiszár-fürdő.

Létrejötte a 19. század végére tehető, amikor a kézdivásárhelyi Csiszár Dénes (1857--1939) felfedezi a fortyogókat és a forrásokat, majd feleségével, Török Rózával és családjával megvásárolja a területet. Ők építették ki a Csokoládés, Timsós, Vallató és Hammas elnevezésű tároló- és fürdőmedencéket, amelyek a rendszerváltozás után elpusztult állapotban kerültek vissza a család ma élő leszármazottjainak a tulajdonába. Felújításuk és közhasználatba tételük bizonyára hozzájárul a Bálványosfürdőre irányuló gyógyturizmus fellendítéséhez.

A Hammas-feredő medencéjében szürkésfehér, kolloidális kénnel dúsult ásványvíz buzog. Ezt a vizet elsősorban visszérgyulladás kezelésére használják, de bevált a különböző ekcémák gyógyításában is. A jéghideg vízben először a fürdőző bőre kipirosodik, majd a beteg rész sötétebb színre vált, s melegség járja át az egész testet.

Az igazi kúrát az adja, ha a gyógyulni vágyó szép óvatosan lehajol, ügyelve arra, hogy ne lélegezze be a kénes levegőt, majd óvatosan a lépcső alatti csendesebb vízfenékről kiemel egy marék iszapot és a beteg tagjára keni. Ezt a napfényen ezüstfehérre szárítja, s utána a Hammas vízével lemossa. A kúra javasolt időtartama tíz nap. Az iszapos pakolást délelőtt kétszer, délután egyszer érdemes megismételni. 

 
TÁMOGATÓK