Loading...
Panorámák / Kastélyok, kúriák

Séra-kúria

Illyefalva

Illyefalva központi részében, a Fő út mentén egy duplatetős empire stílusban épült kúria vonja magára a figyelmet. 1805-ben a faluban gyújtogatás eredményeként 67 gazdaság pusztult el, köztük a mostani Séra-kúria helyén állott épület is.

Ezt az 1769-ben született Séra István építtette újra 1811--1812-ben. Erről tanúskodik az 1997. évi helyreállításkor, az egyik bádog oromdísz gömbjéből előkerült kézzel írt dokumentum, melyet maga az építtető helyezett el az utókor számára.

A kúria már rég nincs a Séra család tulajdonában. 1940 és 1944 között a kakastollas csendőrök laktanyája volt, majd a kommunizmus idején orvosi rendelővé alakították át.

A pusztulástól az épületet az mentette meg, hogy az illyefalvi Református Egyház a használati jogért cserébe egy korszerű, szolgálati lakásokkal is ellátott betegellátási központot épített a falunak, majd egy sikeres pályázatnak köszönhetően a kúriát felújíttatta.

Alsó szintjén 2010-ig a Rustica-ház varró-, hímző- és szövőműhelye működött, beépített tetőterében a Jókai Már, Mikszáth Kálmán és Szabó Dezső életművét bemutató irodalomtörténeti kiállítás látható.
TÁMOGATÓK