Loading...
Panorámák / Kastélyok, kúriák

Bölöni-Antal lakóház

Felsőcsernáton

A Bodoki-hegység keleti oldalán, a Csernáton-patak völgyében hosszan elnyúló községközpont két egymással még egybe nem épült faluból: Alsócsernátonból és Felsőcsernátonból alakult. Csernáton jelenleg a megye egyik látványosan fejlődő községe. Új, emeletes lakóházak, felújított kúriák és díszes székely kapuk jelzik a helyi közösség életerejét.

A mai korigényeket kielégítő lakóházak árnyékában megmaradt még néhány jellegzetes faház is. Ezek egyike Felsőcsernátonban, a Hanna-panzió szomszédságában lévő Bölöni Antal-ház, amelyet már évek óta nem laknak. 

Ezt az épületet a 19. század második felében Rákosi Dénes jegyző építtette, majd a fia adta el az 1920-as években Bölöni Antalnak, aki akkortájt vette feleségül a zabolai származású Hadnagy Herminát. Ekkor ültette a ház udvarára a mára hatalmassá nőtt diófát.

A ház pontos építési dátuma nem ismert, de a gabonás gerendáján az 1882-es évszám olvasható. Az épületet évtizedeken át két család lakta: az utca felőli részt Bölöni Antal és felesége, Hermina asszony; a belső részt fiúk, Bölöni Ernő és felesége, Keresztes Sarolta tanítónő.

A jelenlegi tulajdonos, Horovitz Ernő az épület felújítását és vendégházzá történő alakítását tervezi.

 
TÁMOGATÓK