Loading...
Panorámák / Népi mesterségek

Vízimalom

Felsőcsernáton

Szép példája a háromszéki értékmentésnek a felsőcsernátoni Virág-malom felújítása. A használaton kívüli, átépített malmot a Háromszéki Mára Szociális és Közművelődési Egyesület 2013-ban megvásárolta, majd Kovászna Megye Tanácsa segítségével felújíttatta.

A malomárkot kalákázva takarították ki a helybeliek, és azóta is önkéntes munkával tartják rendben. Amikor a rég nem használt malomkövek bevágására, élezésére került sor, nem kellett idegenből hozni mesterembert, mert a helybeliek között is akadt olyan, aki molnár családból származott és még értett ehhez.

A felújított malom és hozzá tartozó kert jelenleg a Holnap Szociális Egyesület kezelésében van. Három régi faházat és egy csűrt telepítettek a malomkertbe. Az egyik házat régi bútorzatával együtt Kézdialmásról kapták ajándékba, a másik kettőt (Anna- és Lea-ház) Nyújtódról vásárolták. A csűr Gelencéről származik.

Különleges, múltat idéző hangulata van a sütőháznak is, amelyben finom pityókás házi kenyeret és kürtőskalácsot szoktak sütni az ide érkező vendégeknek. A malomkertbe telepített házaknak praktikus funkciójuk van: májustól októberig szociálisan rászoruló gyermekeknek szerveznek itt táborokat, de a szabad időszakokban kulcsos házként is kibérelhetők.
TÁMOGATÓK