Loading...
Panorámák / Népi mesterségek

Kenyérsütés

Felsőcsernáton

A székely ember még a leves ételekhez is kenyeret fogyaszt. Az igazi pityókás házi kenyérfával hevített kemencében készül. Falvainkban még ma is sok gazdasszony süt heti rendszerességgel kenyeret, ünnepi alkalmakkor pedig kalácsot és kürtőskalácsot is.

Háromszéken van néhány település (pl. Szentivánlaborfalva, Uzon, Csernáton), ahol a gazdasszonyok nemcsak saját szükségletre sütnek házi kenyeret, hanem eladásra is. Ilyen helyeken az út szélére épített bódék kirakatába kitett kenyerek késztetik megállásra az átutazókat.

A kenyérsütés fárasztó munka. A dagasztás előkészületeként a háziasszony pityókát főz héjában, majd meghámozza, megtöri és összegyúrja a kovásszal. Amikor ez megkel, hozzákeveri a lisztet, a vizet és a sót, a kívánt kenyérmennyiséghez mért arányban. A dagasztás időtartama általában 1 óra.

Ezzel egyidőben hevül a kemence, ami általában 2 óra alatt lesz alkalmas a sütésre. Dagasztás után a kenyértésztát 1 órán át meleg helyen kelni hagyják, majd kiszaggatják, és falapátra téve bevetik az előkészített kemencébe. A sülési idő 2 óra. A jól megsült házi kenyeret feketén veszik ki a kemencéből és a kemény, szenes héját egy fabottal vagy kés fokával leverik. Az ilyen kenyér hűvös helyen tárolva még egy hét múlva is nagyon finom.
TÁMOGATÓK