Loading...
Panorámák / Természeti kincsek

Bekecs-hegy

Görgényi-havasok

A Bekecs-hegy a Görgényi-havasok déli vonulatának része, Maros megye keleti részén fekszik. Északnyugatról a Nyárád völgye, délkeletről a Kis-Küküllő völgye határolja. Legmagasabb pontja, a Bekecs-tető 1080 m magas. A tetőn a 20. század elején még egy vár romjai voltak láthatók. Csúcsa közelében régen kápolna állott, de ez a 18. században elpusztult. Ennek emlékére a környező települések összefogásával új, ökumenikus kápolna épült, melyet 2011 októberében szenteltek fel Szent kereszt tiszteletére. Első búcsúját a következő évben, május 5-én tartották. 

A Bekecs az első világháborúban magyar győzelmet hozó harcok színhelye volt, 1916 őszén a Bekecs-tetőn a kassai 9-es honvéd gyalogezred megtorpanásra, majd visszavonulásra kényszerítette az Erdélybe betört román csapatokat. A második világháború idején a bekecsi harcokban hősi halált halt honvédek bajtársai emlékoszlopot állítottak a Körtövés tetejére. E helytől alább, délnyugatra, Nyárádselye irányában, ugyanehhez a csatához kötődő, léckerítéssel övezett magyar-bosnyák katonatemető és emlékmű található. 

Aki megmássza a Bekecset, annak csodálatos kilátásban lehet része, s odafent szomját egy hűs forrás vizével, a Bökecs levével olthatja. Érdekes látnivaló a Mosdókő, amelynek mohával borított mélyedéséből a víz sohasem szárad ki.
TÁMOGATÓK