Loading...
Panorámák / Természeti kincsek

Medve-tó

Szováta

Szováta európai hírű üdülőváros, Románia egyik legkeresettebb gyógyfürdőhelye. Létét a hőtároló (helioterm) sóstavak alapozták meg. Ezek gyöngyszeme a völgykatlanban fekvő Medve-tó, amely az 1870-es évek második felében egy földalatti patak eldugulása és a fölötte fekvő kaszáló beomlása révén alakult ki.

Jelenleg ez a tó a világ legnagyobb heliotermikus tava. Kiterjedése 3,8 ha, kerülete 2 km, legnagyobb mélysége 18,9 m. Vize tömény sóoldat, sótartalma lefelé haladva egyre magasabb értéket mutat, míg eléri a 220-300 g/l koncentrátumot. Ezzel szemben a tengervíz átlagos sótartalma 34 g/l.  Míg az édesvizű tavak felszínét a Nap sugárzása felmelegíti és ez a hő a mélyebb rétegekbe lehatolva fokozatosan elnyelődik, addig a helioterm tavak esetében a sós víz úgy működik, mint egy akkumulátor, azaz elraktározza a hőt.

A Medve-tó hőmérséklete az évtizedek folyamán fokozatosan csökkent, 1902-ben 61, 1910-ben 51, 1965-ben pedig 33 C fokot mértek. A csökkenés egyik oka a fürdőzők sokasága, a másik, hogy kevesebb édesvíz ömlik a tóba, mint korábban. A strand megnyitása előtt 1,5 méteren még 38-40 fok volt a hőmérséklet. A tóban rejlő lehetőségekre először Sófalvi Illyés Lajos földbirtokos figyelt fel, aki 1900-ban hivatalosan megalapította Felső-Szovátát. Ezért kezdetben a Medve-tavat először Illyés-tónak nevezték. Az 1902-es fürdőkalauz már “Illyés-féle Medve-tavat” említ, csak később, 1910 után hívták Medve-tónak, egy kiterített medvebőrre hasonlító alakja miatt.

Szovátafürdő gyógyvizeinek orvosi javvalatai: reumatikus bántalmak, női betegségek, endokrin zavarok, periferikus idegrendszeri megbetegedések, has- és mellhártyagyulladás, zsigerek gyulladása ellen. Fontos kezelési tényező a sófürdővel egybekötött napfényfürdő (helioterápia), a kádfürdő és elektroterápia.

Szováta területén a Medve-tóval együtt hat heliotermikus sós, és két édesvizű tó található. A sóstavak a Medve-, a Fekete-, a Mogyorósi-, a Rigó-, a Vörös-, és a Zöld-tó, a két édesvizű pedig a Piroska-, valamint az Édes-tó. Hőmérsékletük a mélység függvényében igen eltérő.
TÁMOGATÓK