Loading...
Panorámák / Utcaképek

Utcakép

Székelyvécke

Marosvásárhelytől 28 km-re, délkeletre egy hosszanti völgykatlanban fekvő falu a Kis- és a Nagy-Küküllő vízgyűjtő területének vízválasztóján, a Vécke- és a Zsákod-patakok forrásvidékén.

Székelyvécke községközpont, közigazgatásilag hozzá tartozik Székelyszállás és Magyarzsákod. A belterületet a zsákodi határban eredő Vécke-pataka szeli át, főbb falurészei a következők: Alszeg, Felszeg, Kicsiszer, Hammas völgy szorosa, Szőlős völgy szorosa, Lapos és Dónát utca. Utóbbi utca arról kapta a nevét, hogy egy itt lakó ember a Dónát úti nyíló orgonák című slágert énekelte. Felszegben egy dupla kanyart Szász kanyarnak neveznek egy Szász vezetéknevű személyről. Felszegi helynevek még a Pap dombja és a Boér dombja.  Lakatlanná vált épületek jelzik, hogy a kollektivizálás idején sokan elvándoroltak innen. A 20. század közepén még közel 1000 lakosa volt a falunak, de a népességszám mára 400 fő alá csökkent. Gyakoribb helyi családnevek a Birtalan, Csiszér, Tóth, Lukács, Balázs, Sánta, Fülöp és a Dán.

Ezt a vidéket, a Felső-Nyárád mentéhez és Kézdiszék északkeleti részéhez hasonlóan Szentföldnek is nevezik, mert lakóinak többsége római katolikus vallású. Az ide sorolt falvak a következők: Székelyvécke, Székelyszállás, Csöb, Rava, Bordos és Szentdemeter.

Vécke római katolikus temploma 1790—1792 között épült Kisboldogasszony tiszteletére, a korábbi templom a mai temető helyén állott. Az egyházközség visszaszerezte és rendbe tette az államosított felekezeti iskola épületét, és ezt 1998 óta a Kolping-család szervezet használja. Figyelmet érdemlő tevékenység, hogy az egyházközségen belül a fiatalok eljárnak az egyedül maradt időseknek segíteni, például fát vágni. A templombúcsú (szeptember 8.) számít a legnagyobb helyi ünnepnek, s erre általában a faluból elszármazottak is hazajönnek. Az úrnapi körmenetet itt a négy szabadtéri oltárról „kalyibás búcsú „-nak nevezik.

A település határában 2014-ben készült el a Székely Golgota és 2015-ben szentelték fel az Isteni irgalmasság kápolnáját.
TÁMOGATÓK