Loading...
Panorámák / Múzeumok

Kultúrpalota

Marosvásárhely

Az erdélyi szecesszió egyik legjellegzetesebb épülete, a marosvásárhelyi Kultúrpalota dr. Bernády György polgármester kezdeményezésére épült fel 1911 és 1913 között, Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján. A Lechner Ödön vezette iskola stílusában épült háromszintes palota kitűnik külső és belső díszítésével. Az épület harmóniájába jól illeszkedik a Zsolnai-majolika tető, csakúgy, mint a homlokzatot díszítő, Körösfői-Kriesch Aladár festménye és a Kallós Ede készítette domborművek. Körösfői-Kriesch Aladár festményei alapján készültek az előcsarnok freskói is, míg a Roth Miksa által kidolgozott festett üvegablakok Nagy Sándor és Thoroczkai-Wigand Ede munkái.

Az eredetileg hangversenyteremnek szánt nagyterem ékessége a jagerndorfi Rieger testvérek által 1914-ben készített orgona. Az orgona, melynek 4463 sípja és 63 regisztere van, készítésének idején a legnagyobbak és legjobbak közé tartozott.

Az előcsarnokból két monumentális carrarai márványlépcső vezet az emeletre. A 45 méter hosszú előcsarnok falát carrarai márvány borítja, két végét velencei tükrök zárják le. A lépcsőházak falait sablonnal festett, apró virágos motívumok, mennyezetét reneszánsz ihletésű kazetták díszítik, ablakai, a geometrikus elemekből kialakított üvegfestmények, középpontjukban a magyar kultúra és közélet jeleseinek portréival, Roth Miksa munkái.

A kisterem szintén koncertteremnek épült, de alkalmas irodalmi estek, előadások szervezésére is. A tükörterem a palota legszebb terme. Nevét a két végét lezáró és a teret egyben megsokszorozó velencei hármas tükrökről kapta. Fogadóteremnek épült, és ennek megfelelő bútorzattal látták el. A terem igazi ékessége a székely legendakör ihlette hat festett üvegablak. Ezek Európát képviselték volna az 1914-es San-Franciscó-i iparművészeti kiállításon, amely a világháború miatt elmaradt. A Kultúrpalota ma több művelődési intézménynek ad otthont.
TÁMOGATÓK