Loading...
Panorámák / Természeti kincsek

Büdös-feredő

Bölön

Az erdővidéki községközpont határában feltörő kénes forrás vizét már a 19. században használták gyógyításra. A múltbeli tapasztalatokra emlékezve 2014-ben a Borvizek útja projekt keretében épült korszerű kezelőközpontba is bevezették.

2016 nyarán a magyarországi Ars Topia Alapítvány által gondozott Székelyföldi Fürdő- és Közösségépítő Kalákamozgalom tagjai a bölöni Büdösfürdőt építették újjá. Az önkénteseket a Vinca Minor Egyesület, a Csomád–Bálványos Natura 2000 terület gondnoka hívta meg a településre. A terveket magyarországi tájépítészek, egyetemi hallgatók készítették, a munkát is ők szervezték meg. A kivitelezésbe a helyieket is bevonták, a falubéliek pedig az önkénteseknek szállást és ellátást biztosítottak.

A közösségerősítő közmunka során felújították a feredő medencéjét, napozóteraszt, öltözőt és pihenőházat építettek, felújították a forrást, megszépítik a környezetét, utakat és erózióvédelmi létesítményeket alakítottak ki, információs táblákat készítettek, A résztvevők kreativitását dicséri a fűzkápolna és a játszótér is.  
TÁMOGATÓK