Loading...
Panorámák / Kastélyok, kúriák

Gaál-kúria

Dálnok

Maksa és Alsócsernáton között, a Kézdivásárhely felé vezető főúttól balra, a Dálnok-, a Tónya- és a Kenderes-patakok völgyében fekszik a református templomáról és kúriáiról híres Dálnok.

A település völgy felőli részében, egy délnyugati lejtő széles teraszán, festői környezetben áll a település egyik ékessége, a Gaál-kúria. Az 1844-ben épült kétszintes téglatest formájú épületet cseréppel héjalt sátortető fedi. A főhomlokzatot négyzetes oszlopokon nyugvó kosáríves tornác és a feljárat lépcsősora, valamint a két szélső mezőt áttörő egy-egy ablak tagolja. Az egyenes záródású ablakok egyszerű, félköríves keretezésűek. A kúria alaprajzi elrendezését a középtengelyre felfűzött beugró tornác, ebédlőt és konyhát közrefogó, egyenként 3-3 helyiségből álló épületszárnyak határozzák meg. Figyelmet érdemel a kúria néhány helyiségében megmaradt nagyméretű kőlapokból kialakított padlóburkolat, valamint korabeli nyílászárók. Az 1890-es évek végén az épület dr. Borbáth Géza családjára szállt, akinek a felesége Gaál leány volt. A kúriát 1949-ben államosították, majd a rendszerváltozás után a Borbáth család leszármazottai visszakapták, de nem állt módjukban felújítani, ezért eladták.

Az épületet a Közösségért Alapítvány vette át, amely tehetséges gyermekek támogatásával valamint más, gyermekeket célzó pályázatok kiírásával foglalkozik. 2013--14-ben a modern kor igényei szerint, de a hagyományokat és a műemlékvédelem szempontjait szem előtt tartva felújították a kúriát. Az Alapítványnak erre legfontosabb támogatója, a MOL Romania adománya adott lehetőséget. A Kúria földszintjén igényesen kialakított ebédlők, felújított kandallós szalon, valamint kényelmesen berendezett társalgó található, mely kiválóan alkalmas a kikapcsolódásra. A pincében lévő lovagterem hangulatos vacsorák, borozások nagyszerű helyszínéül szolgál. Az emeleten antik bútorokkal berendezett, önálló fürdőhelyiséggel ellátott szobák (4 db.) szolgálják az ide betérő vendégek kényelmét.

A kúria mellett kialakított épület, az ún. csűr földszintjén két kisebb, összenyitható közösségi tér található, melyek szűkebb körű beszélgetésekre, vagy étkezésekre alkalmasak.




TÁMOGATÓK