Loading...
Panorámák / Kastélyok, kúriák

Rhédey-kastély

Erdőszentgyörgy

A hagyomány szerint a kastély helyén hajdanán egy apátság állott. 1554-ben Barcsai Borbála férjének, Kornis Mihálynak adományozta az épületet, melyet 1605-ben a szászok feldúltak. A Rhédey-kastély első írásos megnevezése 1647-ben jelenik meg. 1663-ban Rhédey János három magas bástyával megerősített épületgyűrűvel vette körül a kastélyt.

A kastély jelenlegi formáját, utolsó átépítésekor, 1807-1809 között kapta, amikor gróf Rhédey László és neje, báró Inczédi Ágnes egy emelettel bővítette, késő barokk stílusban. Az eredeti épület keletkezéséről több feltételezés és feljegyzés létezik. A 16. században a település birtokosai Barcsai, majd pedig a Kornis család építi meg az első udvarházat, amelyet a mai kastély elődjének tartanak.

A 17. század első felében kerül Rhédey János a településre. Az ő idejében, 1632-ben, minden bizonnyal létezett már egy többszobás, pincés épület, amely az első Rhédey- kúria volt. Az épület utolsó építésekor elhelyezett emlékkő az 1663-as évet jelöli meg az épület építési évének, ami szintén már a nevüket viselő “Rhédey korra” utal.

A 19.században egy gyönyörű kastélypark övezte az épületet. Ebben a kastélyban született 1812-ben és nevelkedett gróf Rhédey Claudia, II.Erzsébet angol királynő szépanyja.
TÁMOGATÓK