Loading...
Panorámák / Utcaképek

Óratorony

Segesvár

Segesvár egy középkori szász város, teljes pompájában két domb között, a Nagy-Küküllő völgyszorulatában fekszik.Az első írásos dokumentum a városról 1298-ból való.

A középkori fellegvár 14 tornyából 9 még most is áll, amelyeket 930 m hosszú várfal ölel körbe. Mindegyik torony a védelmére kijelölt céh nevét viseli. Az Óratorony, ami a vár főkapuja is egyben, Segesvár szimbólumát képezi.

Az Óratorony, Segesvár legmagasabb tornya, 64 m magas, amelyet a 14.században építettek. 2.3 m vastag falai bíztonságos teret bíztosítottak a lőszerrraktáraknak, a vár levéltárának és kincstárának. Az Óratorony bejáratát 3 kapu védte, amelyeket kellőképpen megerősítettek. A harmadik emeleten látható, kb.3 méterre kihajló konzolok a torony erőd hatását keltik. Az ötödik emelet pedig 1.4 méterrel beljebb húzódik amelyet nyitott erkély vesz körül.

A torony teteje 34 m magas, színes zománcos cserepek fedik, két kupola, egy aranyozott gömb és egy meteorológiai oszlop látható, amelynek végén egy kakas forog jelezve a szél irányát. Ha a kakas nyugat felé néz, az ott lakók tudják, hogy eső várható.

Az óraszerkezet eredetileg fából készült. Az 1676-os nagy tűzvész után a faszerkezetet fémre cserélték. 1677-ben renoválták a tornyot, akkor jelentek meg a fából készült szobrok is. A 0,80 m magas alakok a hét napjait mutatják, a vár felé pedig a béke, törvény és igazság szimbólumai látszanak. Jobb oldalon egy dobos üt minden negyed óra elteltével. Az igazság istennője kezében mérleget tart, az igazság bekötött szemű istennője kardot emel a magasba. Két figura a nappalt és az éjszakát szimbolizálja. 1556-ig az első emeleten a polgármesteri hivatal működött. 1899-től a toronyban a Történelmi múzeum kapott helyet.

A vár falain belül megtalálható a ház, amelyben Vlad Țepeș született 1431-ben, és amelyben állítólag 4 éves koráig nevelkedett. Ma a házban bár és étterem található.
TÁMOGATÓK