Loading...
Panorámák / Utcaképek

Bözödi tó

Bözödújfalu

Bözöd, a Bözöd-patak völgyében fekszik Marosvásárhelytől 32 km-re délkeletre, a közigazgatási központjától, Erdőszentgyörgytől 7 km-re keletre.

Református temploma késő középkori eredetű, a 16.század elején átépítették. Tornya 1821-ben épült. Unitárius temploma 1810-ben épült a korábbi fatemplom helyett.

Az 1975-1990 közötti időszakban épült fel a gát, ezt követően jött létre a Bözödújfalusi-víztározó, amelynek Bözödújfalu település esett áldozatul. A lakosságot kiürítették, a falut pedig elárasztotta a víz. 1988. nyara óta a tó vize alatt fekszik száz ház, egy orvosi rendelő, egy óvoda és az Unitárius Templom. 2014. nyaráig csak a víz által teljesen el nem lepett, dombon épült Katolikus Templom létezett, azonban 2014. júniusában a szerkezete megadta magát, és a tóba omlott.

A Bözödújfalui-tó, amely egy egész falut temetett el örökre magába. Bözödújfalu híres falu volt a vallási felekezetek sokszínűségének köszönhetően, illetve az ott élő emberek rendkívüli összetartozásának erejével. A faluban nagy hagyománya van a szalmafonásnak valamint a méhészetnek.
TÁMOGATÓK