Loading...
Panorámák / Utcaképek

Bikfalva madártávlatból

Bikfalva

A történelmi Erdély délkeleti csücskében, a Bodzai-hegyek lábánál fekvő Bikfalva nemcsak festői elhelyezkedése és természeti szépsége, hanem jellegzetes és egyedülálló épített öröksége, a XV. században épített református vártemplom és a csaknem 36 kisnemesi udvarház miatt is kitüntetett figyelmet érdemel. A régió egykori társadalmi berendezkedését, határvédő szerepét jól tükrözi ez a falu még ma is, hiszen évszázadokon át szabad, katonáskodó székelyek lakták, akik a határvédésért cserébe adómentességet és önrendelkezési jogot kaptak a magyar királytól.

E sajátos történelmi háttér a falu halmazos szerkezetében és építészetében tükröződik leginkább, hiszen kiemelkedően sok a kőből épült, tágas birtokon álló, kisebb-nagyobb tornácos kúria, melyeket az egykori lófők, szabad székely nemesek laktak. Különleges hangulatú, kisméretű lakóházak ezek, melyek nagy része a 17-18. században épült, majd a 19. század elején nyerték el mai formájukat.

Az udvarházak és a 19. századi polgárosult épületek mellett Bikfalva varázsát a csodálatos természeti környezet, a nagy beltelkek öreg fái, tágas gyümölcsösei, régi gazdasági épületei, a halmazszerkezetből adódó kis ösvények, patakok, deszkakerítések, a hangulatos népi lakóházak, zsindelyes kis zsellérházak együttese adja. Igazi késő reneszánsz, kora barokk hangulatot áraszt a falu, amely, méltó az UNESCO Világörökség címre!

A bikfalvi Erdélyi Művészet és Örökség Egyesület koordinálása alatt a településen elkezdődött egy falukép-védelmi progam, illetve a település bekapcsolódott egy nemzetközi természetművészeti mozgalomba, több nemzetközi kortárs művésztelepnek adva otthont.

A hely szelleme vonzza az autentikus vidékre és csendre vágyó turistákat, akik nagy érdeklődéssel látogatják a településen létező állandó helytörténeti és néprajzi gyűjtemény kiállítást, a kovács-, a kályhacsempe-manufaktúra, a fazekas-, a népi gyermekjáték- és a hangszerkészítő kézműves műhelyeket, valamint aktívan részt vesznek a Bik-makk egyesület által, évente megszervezett régizene fesztiválon.

Bikfalván a több százéves kúriák közt sétálva, a turisták a régi világ varázsát élhetik át, a település négy színvonalas panziójában belekóstolhatnak a helyi ízekbe, megismerhetik a székely kürtőskalácsot, az igazi székelypálinkát és a székely rakott káposztát, stb. A kalandot kedvelők lovagolhatnak, biciklizhetnek, jelzett túraösvényeken barangolhatnak Bikfalva erdőrengetegében, felkeresve a középkori őrtorony maradványát, a Csiga várát. A sportolók számára a településen színvonalas és felszerelt sportcentrum található.

Bikfalva település idegenforgalmi stratégiai helyet is tudhat magának, ugyanis a törcsvári (Dracula) kastélytól 35 km-re, Brassótól 25 km –re, az UNESCO listáján található prázsmári szász erődtemplomtól 8 km-re, valamint a kelet Európa egyetlen homokdűnés Natura 2000 védett természetföldrajzi területtől 12 km-re és az egyetlen vulkanikus eredetű Szent Anna tótól, pedig 50 km-re fekszik.
TÁMOGATÓK