Loading...
Panorámák / Természeti kincsek

Madarasi Hargita

Hargita-hegység

A Hargita-hegység a Keleti-Kárpátok központi csoportjának leghosszabb és legfiatalabb vulkáni hegysége, ennek legmagasabb csúcsa az 1801 m magas Madarasi Hargita, amelyet a székelyek Szent hegyének is neveznek. A Madarasi-Hargita ugyanakkor a Székelyföld legmagasabb hegycsúcsa is, egy egykori rétegvulkáni kráter peremének északi maradványa. Az egykori kráter szélessége 5 km. A déli oldalból ered a Hargita leghosszabb folyóvize, a Vargyas-patak.

A csúcsról csodálatos panoráma tárul elénk, tiszta időben a Déli-Kárpátok hegyei is jól látszanak. Kopjafák és kettős keresztek jelzik itt, hogy szent hegyen járunk.

Itt található a környék legnépszerűbb síközpontja. Összesen 4,8 km-nyi sípályát találhatunk itt 1500-1760 m tengerszint feletti magasságban. A sízésre alkalmas időszak viszonylag hosszúnak számít, december közepétől április közepéig hóbiztos, kedvező időjárás esetén a szezon május közepéig tart. Nemcsak a sízők kedvelt helyszíne a Madarasi Hargita, hanem üdülésre és kirándulásra is nagyon alkalmas terep.
TÁMOGATÓK