Loading...
Panorámák / Templomok, haranglábak

Unitárius templom

Sepsikilyén

A közigazgatásilag Sepsiszentgyörgyhöz tartozó Sepsikilyén az unitárius műemlék templomáról híres. A XIII. század végén a XIV. század elején épült román stílusú épületet a XV. században gótikus stílusban átépítették.

Ma a környék legjelentősebb gótikus emléke. Az 1977-es földrengéskor a templom súlyosan megsérült, s mivel a maroknyi gyülekezet önerőből nem tudta felújíttatni, ezért bezárták. Szerencsére a rendszerváltozás után a román kulturális tárca, valamint a magyar állam segítségével 1994-ben a tetőszerkezet és a harangtorony megerősítésével elkezdődtek a helyreállítási munkálatok. A rekonstrukció során egy gótikus keresztelő medence és számos faragott kő került elő, többek között a déli oldal kapujának 1497-ből származó teljes kőkerete. Szentségtartó fülkéje 1497-ból való.

A Szent László-legendát, illetve két újszövetségi eseményt: a Kánai menyegzőt és az Utolsó vacsorát ábrázoló, feltehetően a XV. századból származó freskókat a közelmúltban befejeződött felújításkor a Rómer Flóris Terv keretében restaurálták. Jelenleg teljes pompájában látható a Szent-László legendát ábrázoló freskó. 

Mivel a templom gyülekezet nélkül maradt, a sepsiszentgyörgyi unitárius egyház a műemlék épületben hangversenyeket kíván szervezni. Ezen kívül az ódon falak között rendszeresíteni kívánják az esketéseket és a keresztelési szertartásokat.
TÁMOGATÓK