Loading...
Panorámák / Templomok, haranglábak

Szent Miklós templom

Zágonbárkány

Bodzafordulótól északkeletre, a Zágon felé emelkedő völgyben fekvő település az 1920-as évekig Zágonhoz tartozott, ma községközpont. Hozzá tartozik a szomszédos Ladóc és Salamás. Erre a területre 1712 és 1720 között a Szentkereszty család telepítette az első lakosokat.

A kiterjedt erdőknek köszönhetően 1847-ben a Bárkány nevezetű kaszálón üvegcsűr épült, ami munkaerőt vonzott ide. Ez a vállalkozás 1886-ig működött. Érdekes településtörténeti adat jelent meg a Gazeta Transilvaniei című lap 1899. február 4-i számában, mely szerint Ioan Dima szitabodzai görögkeleti pap és Nicolae Rusu nagygazda  110.000 forintért megvásárolták  gróf  Mikes Benedek Bárkány nevű birtokát a rajta lévő üvegcsűr épületeivel együtt.

Egyházilag Bárkány 1902-ig Szitabodza filiája volt, ekkor azonban önállósodott. A falu jelenlegi, műemlékként számon tartott templomát kő alapra fenyőfából építették 1896-97-ben. Védőszentje Szent Miklós és az építéséhez kiemelten hozzájárult Nicolae Purcel és Dumitru Terzea. A kereszt alaprajzú, két apszisos templom nem túl magas tornyát és az épület egészét bádoggal fedték. A neobizánci stílusú tempera technikával készült falfestményeket Ștefan Chioreanu készítette 1975-ben. Az ikonok közül néhány a templom építésének idejéből származik.
TÁMOGATÓK