Loading...
Panorámák / Természeti kincsek

Apor lányok feredője

Bálványosfürdő

Bálványosfürdő felett és a felújított Grand Hotel Bálványos alatt néhány száz méterre található majdnem közvetlenül az út mellett az Apor lányok feredője. A források felé a járművek elől sorompóval lezárt útszélességű gyalogösvény vezet.

Az Apor lányok feredője kis területén nyolc különböző ásványvíz-előfordulást találunk, melyek vize egyenként különböző. pH-juk 1,82 – 4,28 között váltakozik, erős savas jellegük a bennük képződött szabad kénsav eredménye. Ilyen forrásokat Európában sehol máshol nem találhatunk. Igazi világritkaságról van szó. Ezek kismennyiségű folyékony szabad kénsavat (vitriolt) tartalmazó borvizek.

Hasonló jelenséget jegyeznek Kolumbiában a Rio Vinaigre vizében, a kolumbiai Paramo de Ruiz vulkán térségében, Jáva szigetén, New York államban Byron városa mellett, a Perzsa-öböl környékén ismert Daulakie település közelében.

Az Apor lányok feredője esetében a jókora völgyteknőben elhalt növényzet is a mofettás jelenségekre utal. A savas vizek elfolyásának nyomát is a növényzet hiánya, a süllögve bugyborékoló tócsák, a gázkiömlések fortyogó helyei mutatják.

A feredő területén elhelyezett pannók kitérnek a posztvulkanikus jelenségek gyógyászati alkalmazásának lehetőségeire is. Reumás és mozgásszervi betegségek kezelésére, nőgyógyászati bajokra, ideg- és érrendszeri betegségek orvoslására szolgálhatnak. Ezek a vizek hidegen csökkentik, melegen fokozzák az epekiválasztást. Ivókúraként a tápcsatorna, karbantartását", a gyomrot, epét működé­sé­ben pozitívan befolyásolják, a szemvizek, lábvizek szemléletes nevei egyben a folyadék hasznosításának lehetőségeit is jelzik.
TÁMOGATÓK