Loading...
Panorámák / Természeti kincsek

Vargyas szoros

Homoródalmás

Vargyastól 13 km-re található a Vargyas-szoros ezerhektáros rezervátuma, Székelyföld egyik legértékesebb és legjelentősebb karsztvidéke. A 3 km hosszú szorosban négy fosszilis szinten és a jelenleg is alakulóban levő ötödik, aktív patakos szinten 123 barlangot és kőfülkét tartanak számon. A barlangok formakincse rendkívül változatos, érdekes az élőviláguk, kitöltésükben pedig jelentős az őslénytani és az ősrégészeti anyag. Közülük 44 kisebb-nagyobb megszakításokkal a paleolitikumtól a középkor végéig emberi használatban volt.

A cseppkőképződmények ritkák, jó részük teljesen össze van törve, ellenben a montmilch (hegyitej) képződmények elterjedtek és nagy változatosságot mutatnak.

A Vargyas-szoros legfestőibb, központi részén, a Csudálókőben nyílik Székelyföld legnevezetesebb és legnagyobb barlangja, az 1527 méteres Orbán Balázs-barlang vagy régi nevén Kőlik. A szoros ismertebb barlangjai még a Lócsűr, Kőcsűr, Tatárlik, Albert-barlang, Gábor-barlang, Medvék-barlangja, Vízkelet, Aktív-barlang és a Cseppköves-barlang.

Az egykor védelmet is nyújtó barlangokhoz mondák kapcsolódnak. Ezek egy része a barlangokban rejlő kincsekhez fűződik, mások a tatárjárás eseményeihez kapcsolódnak. A tatárjárás idején a vargyasiak Csala nevű vezérükkel a Kőlikba menekültek, a tatárok pedig őrizték a barlang kijáratát, hátha kiéheznek a bentiek. Amikor a barlangba szorultaknak elfogyott az élelmük és már csak egy marék lisztjük maradt, akkor egy vénleány ezt összekeverte hamuval és kőtejjel, majd egy taligakerék nagyságú kenyeret sütött belőle, amit kilógattak a barlang száján, ezzel jelezve a tatároknak, hogy még van élelmük. Ekkor a tatárok felkerekedtek és elvonultak. Csala vezér felmászott a szemközti sziklacsúcsra, hogy megbizonyosodjon a veszély elmúlásáról. Amikor nagy örömében a barlang felé fordult és lekiáltotta, hogy „nincs tatár, indulhatunk”, megtántorodott és a mélybe zuhant, majd szörnyethalt. A sziklaszirt tövében temették el, és azóta a szirtet Csala tornyának nevezik.
TÁMOGATÓK