Loading...
Panorámák / Kastélyok, kúriák

Szentkereszty-kastély

Árkos

A Sepsiszentgyörgytől három kilométernyire fekvő Árkos község értékes műemléke a Szentkereszty-kastély.

Ennek helyén egykor a Benkő család udvarháza állott, mely 1840-ben, vásárlás révén jutott gróf Kálnoky György és felesége báró Haller Anna birtokába. Kálnoky György halálát követően Haller Anna báró Szentkereszty Zsigmondhoz ment feleségül. Ők építették újra az udvarházat 1870-ben. Ekkor az épület körül veteményes, gyümölcsös, lovagló iskola és kuglipálya volt. Az 1871-es inventárium említ a parkban egy svájci házat és egy hat öl magas kilátó tornyot is.

A kastély mai, újbarokk alakját báró Szentkereszty Béla (1850--1925), Háromszék vármegye főispánja, országgyűlési képviselő és felesége Maria Floresco átalakítási munkálatai során, az 1890-es évek elején nyerte. Közel 10 hektáros kertjét ők alakították át arborétummá.

Az épület terveit a budapesti Fort Sándor mérnök készítette el, berendezését budapesti, bécsi és párizsi kereskedőktől rendelték. Az alagsorra és két szintre tagolódó épület fő homlokzatát kihangsúlyozza a hat klasszikus oszlop által tartott terasz, az északi és a deli részen pedig kiemelkednek a nagy, neobarokk stílusú építészeti elemek.

Jelenleg az épületben a művelődési minisztériumnak alárendelt, elsősorban komolyzenei rendezvényeket és képzőművészeti tárlatokat szervező művelődési központ működik.
TÁMOGATÓK