Loading...
Panorámák / Kastélyok, kúriák

Mikes-kastély

Zabola

A zabolai Mikes-kastélyt bodoki Mikó Miklós említi először naplójában. 1629. február 2-án itt ünnepelték Apor Lázár és Imecs Judit esküvőjét. A főnemesi lakodalmon Bethlen Gábor fejedelem is jelen volt. A 18. században Háromszék közgyűléseit gyakran tartották az épület falai között.

A ma álló kastély alapját a reneszánsz udvarház jelenti, melynek átalakítás előtti képét Orbán Balázs közli. Ez egy kétszintes, magas sátortetővel fedett négyzetes, tornácos épület volt.
Mai alakját a kastély 1867-ben kapta. Gróf Mikes Benedek ekkor az épületet manzárdszinttel toldatta meg és a tetőtérben lakószobákat alakíttatott ki. Különleges képet nyújt, hogy a tornác is háromszintessé vált. A földszint falait áttörték, így nyitott kapubejáró alakult ki.

A bejárat előcsarnokának kivételével a kastély két alsó szintjének valamennyi helyisége boltozott. A földszinten szabálytalan, az emeleten szabályos fiókos dongaboltozatok találhatók.

A zabolai Mikes birtok másik ékessége a kastély körül fennmaradt gyönyörű park. A patakkal, tavakkal, sétányokkal, teniszpályával, teraszokkal és virágágyásokkal tagolt angolkert egykori elrendezése archívé fotók és egy 1930-as évekből fennmaradt átalakítási terv alapján jól rekonstruálható. A 19. század végén -- 20. század elején Achille Duchéne híres francia kerttervező is itt dolgozott.
TÁMOGATÓK