Loading...
Panorámák / Népi mesterségek

Vízimalom

Kisbacon

A Benedek Elek nevével összeforrt Kisbacon utolsó vízimalmát Fülöp-malom néven ismerik, ugyanis a Szász Dénes-féle malmot a Vargyasról ide honosodott Fülöp Lajos vásárolta meg és működtette. 1951-ben hozzá szegődött el inasnak az olaszteleki Keresztes Béla, akiből dolgos molnár vált és feleségül vette Fülöp Lajosék örökbe fogadott lányát, Juliannát. Így ma a malmot a Keresztes család, Etelka néni és két fia Lajos meg Domokos üzemelteti.

A malomház háromszintes boronaház. Legalsó szintjén, azaz a pincében a kintről benyúló tengely és a fogaskerekek, a középső szinten a kétköves őrlőszerkezet, a padláson pedig a selyemsziták és az őrleménykidobó járatok találhatók. A deszkaburkolatba beépített felülcsapós vízikerék hatalmas, masszív szerkezet, melynek lapátjaira az árokból nagy erővel zúdul a víz, meghajtva fogaskerék-áttéttel a malomházban lévő őrlőszerkezetet.

Ez a malom egyik gerendájának felirata szerint 1835-ben épült, de egy korábbi malom meglétére utal az ugyancsak fába vésett 1714-es évszám. A malom egyetlen automatikája a kis csengettyű, ami akkor szólal meg, amikor a garatból kifogy a gabona.

Nemcsak a helybeliek járnak ide őrletni, hanem távolabbi falvakból is hoznak ide búzát. A gazdák véleménye szerint az itt előállított lisztből finomabb kenyér sül, mint a műmalmokból származóból.
TÁMOGATÓK