Loading...
Panorámák / Templomok, haranglábak

Unitárius vártemplom

Árkos

A Sepsiszentgyörgytől északnyugati irányban csupán 3 km-re fekvő község a Baróti-hegységből eredő Geje és Falu patakok völgyei által közrezárt térségben alakult ki.  Nevét már az 1332-es pápai tizedjegyzékben megtaláljuk Arkus alakban.


Az unitárius felekezet tekintélyt sugárzó vártemplomot tart fenn. Ennek helyén már a középkorban templom állott, melynek kerek záródású szentélye a 19. század első felében még látható volt. A századok során a templomot gótikus stílusban bővítették, boltozatát a 18. században bontották le. Ma a gótikára a kőből faragott szószék és a cseréppel fedett támpillérek emlékeztetnek. A templomot 17. századi eredetű ötszögletű alaprajzú várfal övezi, melynek sarkait hegyesen előreugró bástyák erősítik. A hagyomány szerint a vár utolsó ostroma az 1658-as török-tatár betörés idején volt.


A déli bástya helyére építették fel az 1844-ben befejezett hagymasisakos harangtornyot. Az egykor védelmi célt szolgáló délnyugati bástyában Bálinth Zoltán helybeli műgyűjtő egy néprajzi tárgyakban gazdag kiállítást rendezett be.
TÁMOGATÓK