Loading...
Panorámák / Templomok, haranglábak

Unitárius templom

Kálnok

Sepsikőröspatak községhez tartozó, gyümölcseiről és szilvapálinkájáról nevezetes falu. Kálnok helyén egykor sűrű tölgyes lehetett. Erre az unitárius temetőben néma tanúként megmaradt félezer éves cserefa, valamint a Csere-erdő és a Csere-tető helynevek utalnak.

Az óriási cserefa árnyékában az unitáriusok építettek maguknak festett kazettás mennyezettel díszített templomot a 17. század második felében.

Tornya a templomnak nincs, mellette Háromszék legkecsesebb fából ácsolt haranglábja áll. Szélirányjelző vitorlájának tanúsága szerint 1781-ben építették, vélhetően remek kezű székely ácsmesterek. Távolról nézve olyan ez az építmény, mint egy szoknyát viselő asszony.

Gyönyörű gerendakötésekből kialakított lábazatát, amely a torony testét tartja, zsindellyel borított eresz védi a csapadéktól. E fölött van a harangház, amelyet az ugyancsak zsindellyel fedett, az egész épületet védő sisak koronáz.

Egy 1773-ban,  Tartler János brassói mester által öntött, reneszánsz díszítésű harang jelzi a delet és hívja egybe istentiszteletre a híveket.
TÁMOGATÓK