Loading...
Panorámák / Természeti kincsek

Mohos tőzegláp

Csomád-hegység

A Nagy-Csomád hegytömb keleti szegletében, az 1177 m magas Mohos-csúcs déli lábánál terül el, 1050 m tengerszint feletti magasságban. Átmérője 800 m, felülete 80 ha, mélysége 10 m.

A Mohos tulajdonképpen egy havasi tőzegláp, melynek hajdani összefüggő vízfelületéből mára mindössze 13 tószem maradt meg.

Különleges látványt nyújt a felszínét borító tőzegmohában megkapaszkodó erdei fenyők és az alattuk sűrűn elterülő fekete áfonyabokrok látványa. Éppen az áfonyáról kapta ez az ingoványos, lápos terület a Kokojzás népi elnevezést.

A védett terület növényritkaságai közé tartoznak a geológiai negyedkor rovarvevő növényei, mint a kerek levelű harmatfű (Drosera rotundofolia), a hosszúkás levelű harmatfű (Drosera obovata), a tarka tőzegmoha (Drosera anglica) és a tőzegáfonya (ccinum oxicoccos).

A jégkorszakbeli reliktum növények közé tartozik a tőzegrozmaring (Andromeda polifolia), a mámorka (Empetrum nigrum), és a gyapjúsás ((Eriophorum vaginatum). Fás növényzete az enyves éger, az erdeifenyő, a lápi nyír és a törpefenyő.
TÁMOGATÓK