Loading...
Panorámák / Várak, várromok

Ika vára

Felsőcsernáton

A Bodoki-hegység keletre néző völgyében, Felsőcsernáton határában, a Nagy- és az Ika-patakok által közrefogott Várbércen áll egy henger alakú zömtorony, amit korábban csernátoni Csonka torony néven ismertek, de Orbán Balázs kapcsolatba hozta a mesebeli Ika hőssel. 

„Póka király vezére volt, ki a Bálványos várából elűzetvén, ide vonult, s itt épített magának várat, de egy véres csatában a mostani Ikafalva helyén megöletett. E szerint az Ikafalvát alapító hős, kinek véréből Furus forrása fakad fel, Ika lett volna.”

A 681 m magas, homokkőből felépült gerincen hajdanában egy 200 m hosszú és 10 m széles orsó alakú várfal állott, melynek mindkét végében kőtorony magasodott. A megmaradt toronyhoz legendák, mondák is fűződnek.

Egyik szerint a várat óriások építették. Ezek akkorák voltak, hogy az egyik a fél lábával beállott a patakba, s adogatta a köveket a másiknak, aki a falakat rakta. Egy másik monda szerint egy óriáskígyó költözött ide, amelyik a farkával körülölelte a tornyot és fejével behajolt a patak fölé, ha inni akart. Ezt végül egy messziről jött vitéz pusztította el.

A vár alatti patak mentén régen sok vízimalom működött. A molnárok őrizték azt a hagyományt, mely szerint a torony alatti pincében-kádakban áll a kincs, de azt egy veres és egy fekete kakas őrzi, s felváltva éberen őrködnek. Ha valaki be akar hatolni a pincébe az őrkakas, elkezd kukorékolni és a vasajtó rögtön becsapódik.

Ezt a legendás tornyot a helyi önkormányzat kezdeményezésére az elmúlt években sikerült felújítani és tetővel ellátni. Olyan, mintha őrt állna a szomszédságában lévő, vendégváró Csókás-feredő felett.
TÁMOGATÓK