Loading...
Panorámák / Kastélyok, kúriák

Mikó-kastély

Oltszem

A Háromszéket Csíkszékkel összekötő főút mentén fekvő település északi szélén, az Olt jobb oldali teraszán áll Székelyföld késő klasszicista építészetének egyik jelentős, egységes és összetett alkotása. A főút irányából fasorral szegélyesett sétány vezet a kastély udvarába, amelyet a jelenleg üresen álló főépület és az itt működő, értelmi fogyatékos gyermekek nevelőközpontjának otthont adó melléképületek zárnak közre.

Régészeti feltárás eredményeként tudjuk, hogy az épületegyüttes az egykor itt álló római castrum falaira épült. A hagyomány szerint a kastélyt a közeli Herecz vár elbontott falainak köveiből építették gróf Mikó Miklós megbízásából 1827-ben. Erre utal az oszlopos előcsarnok falába beépített kőtábla felirata is.

A pinceszintre és földszintre tagolódó manzárdtetős épület nyújtott téglatest formájú. Alaprajzi elrendezését és homlokzatépítését tekintve a klasszicizmus szabályai szerinti szimmetrikus kompozíció. Bugár-Mészáros Károly építész a kastély középtengelyében elhelyezett nagyterem és annak két oldalán, kétmenetesen sorakozó termek által létrejött alaprajzot vizsgálva a párizsi Élysée-palota Erdélyben megvalósított földszintes változatát látja benne.

A kastélynak elsősorban az egységes ikonográfiai program alapján készült és viszonylag jól megőrzött falképsorozatok adnak erdélyi viszonylatban egyedi jelleget. Ezek a falképek tematikailag két jól elkülöníthető csoportba sorolhatók. A reprezentatív nagyterem falképei a társasági élet egyes jeleneteit ábrázolják, a napóleoni háború jeleneteit idéző képek a férfi lakosztály falait díszítik, a női lakosztályban egy európai utazás emlékképei elevenednek meg. A kastély belső díszítésének értékes része a vadászterem historizáló falburkolata, beépített szekrényei és ajtókeretei, amelyek a 19-20. század fordulóján történt átalakítás alkalmával készültek.

Az épület déli szárnyában eredeti állapotában maradt meg az intarziás parketta és ugyanitt látható még két eredeti színes mázas csempekályha.

Mikó Miklós halála után a kastély Eszter lánya házassága révén a zabolai Mikes grófok tulajdonába került, majd az első világháború után egy tehetős brassói szász, Emil Schnutzler tulajdonába került. Az ő leszármazottjai visszaigényelték az épületet és a hozzá tartozó birtokot.




TÁMOGATÓK