Loading...
Panorámák / Kastélyok, kúriák

Horváth-Deák kúria

Orbaitelek

A Nagyváradi, majd Teleki előnevet viselő Horváth család házasság révén került Háromszékre. Nagyobb birtokokkal Kovásznán, Nagyborosnyón és Orbaiteleken rendelkeztek. Utóbbi település vált a család háromszéki fészkévé, ezért vették fel előnévnek a falu nevét.

A 19. század közepén az épület és a hozzá tartozó birtokvásárlás útján a Deák családhoz került.
Az elmúlt években példásan felújított épület telkére Háromszék egyik legszebb késő barokk kapuzata vezet. A fehérre meszelt, falazott kapulábakat féloszlopok tagolják. A nagykaput szegélyező, kimagasló féloszlopok felett, az egyik oldalon az ANNO felirat jelenik meg a frízen, a másik oldalon pedig az 1798-as évszám áll.

A délnyugati tájolású, boltozott pincerendszerrel ellátott udvarház kőből és téglából épült. Az épület legrégebbi része az a kisméretű, fiókos dongaboltozattal fedett helyiség, amely a kamrából nyílik, és járószintje jóval lejjebb van, mint a többi szobáé. Ez a helyiség része volt annak a vélhetően a 18. századi, szabályos, nyújtott téglatest alakú, kétmenetes kúriának, amelyhez a főhomlokzaton barokkos ívű oromzattal koronázott tornácot építettek.

Mai formáját az épület a 19. század végi—20. század eleji átalakítás során nyerte. Ekkor toldották hátsó homlokzatához a sütőházat, a konyhát és a fürdőszobát és cserélték ki a korábbi hatszemes kis ablakait a korra jellemző, nagyobb, stukkódíszes kerepelésű nyílászárókra. Az ötszobás belső legnagyobb helyisége a 80 négyzetméteres ebédlő.
TÁMOGATÓK