Loading...
Panorámák / Kastélyok, kúriák

Balási-kúria

Kászonimpér

A kastély jellegű épület a XIX. század első évtizedeiből való, valószínűség szerint 1833-ban épült a Balási család legjelentősebb tagjának, Balási Józsefnek (1778-1855) a megrendelésére.

A Balásiak a helyi közösségben nagy megbecsülésnek örvendő család voltak, az építtető ősei sok generációra visszamenőleg Kászonszék elöljárói, latinos műveltségű, hivatali tisztségeket betöltő emberek voltak.  (III.) Balási József hivatali pályája 1798-ban indult, 1810-től kezdődően pedig Kászonszék élére választották, ezt a tisztét 23 évig látta el. 1841-ben kinevezték Csíkszék főkirálybírói tisztségére. Az igazságszolgáltatás és a közigazgatás terén folytatott tevékenységét 1843-ban V. Ferdinánd címeres nemeslevél adományozásával ismerte el.

A négyzetes alaprajzú, háromszintes épület késő barokk stílusjegyeket hordoz. Kászoni mesterek munkáját dicséri, akik bécsi mesterek irányítása mellett dolgoztak.

Az impozáns épület kívül-belül szimmetrikus kialakítású. Az együttes két épületből tevődik össze, a háromszintes főépületből, illetve egy kisebb, szerényebb kivitelezésű hátsó épületből. A főépület két lakószintjét markáns övpárkány választja el egymástól. A homlokzatok hangsúlyos elemei a déli oldalon látható háromosztatos, árkádos erkély, a copfstílusú, ión fejezetes piaszterek, az egyszerűbb kialakítású lizánák és a rusztikázott vakolatsávok, valamint az északi oldal háromosztatú főbejárata.

A csonkakontyos tetőzet kéményein feliratok láthatóak, melyek feltehetően az építkezés befejezésének évét örökítik meg: az egyiken az ANNO szó, a másikon az 1833-as évszám olvasható.

A család, pontosabban (VII.) Balási József (1915-2004) az Erdélyi Római Katolikus főegyházmegyének adományozta az épületet, melyet Böjte Csaba ferences szerzetes gyermekmentő alapítványa vett bérbe 30 esztendőre. Jelenleg gyermekmenhely működik a műemlék épületben.
TÁMOGATÓK