Loading...
Panorámák / Múzeumok

Kászoni Székely Tájmúzeum

Kászonaltíz

2011 óta új helyszínen várja látogatóit a Kászoni Székely Tájmúzeum.

A Kászonok népi értékeit felsorakoztató gyűjtemény korábban a Balási kúriában volt megtekinthető. Miután a kúria új rendeltetést kapott, Dr. Bodó Imre felajánlása révén az ő házában és portáján kapott helyet az értékes gyűjtemény.

A ház felújított régi székely kapuja is figyelemre méltó darab, az 1920-as években épült. Népi építészeti környezetben, egy tágas tornácos házban csodálhatjuk meg a régi tárgyakat. Összesen több mint ezer néprajzi tárgy gyűlt össze az évek során. A gyűjtőmunka a hetvenes években kezdődött Miklós Márton iskolaigazgató irányításával és a közösség, az iskolások részvételével.

Az alapító halálát követően szomorú sorsra jutott a kis múzeum, többször betörtek a kúriába, látogatni már nem lehetett, az egykori leltárak elvesztek, s a tárgyakat a szú és a moly is kikezdte.

Ennek a gyűjteménynek a gondozását vállalta fel a Bodó család. Mihály Ferenc farestaurátor, Szőcs Gazda Enikő muzeológus, a Székely Nemzeti Múzeum néprajzos munkatársa, valamint a helyi közösség segítségével újra felleltározták a tárgyakat, szakszerűen rendszerezték azokat és kártevő- mentesítették.  
Az új helyszín berendezése nem volt egyszerű, konyhai bútor például a múzeumban nem volt sok, ezért a konyhában elsősorban a házzal együtt vásárolt, eredeti bútorzat maradt. Az egyik szobában egy szövőszéket állítottak fel. A tájház gazdája szerint jobban is talál a gyűjtemény a tornácos házhoz, mint a kúriához, ahol például egy emeleti teremben volt a szekér. Itt a csűrben van elhelyezve, mint régen.
A tárgyakat ezekben a terekben azonban nem tudják egyszerre mind kiállítani, mindenből csupán egy-két darabot, a többit a padláson raktározzák.

A turistákat, látogatókat barátságos, otthonos környezet fogadja. A ház szomszédságában lakó néni várja és kalauzolja a vendégeket.
TÁMOGATÓK