Loading...
Panorámák / Természeti kincsek

Sóház

Lövéte

Lövéte alsó szegletében található a műemlékként nyilvántartott sóház, amely nemcsak a falut, hanem a környékbeli településeket is el tudja látni sóval. A térségben Almáson, Szentmártonon, Korondon és Parajdon is található ilyen ház, de a falubeliek szerint itt található a legjobb minőségű só.

A sóház több száz éves múltra tekint vissza. 1866-ban épült a kút fölé a ház, melyről bejárat fölötti írás is tanúskodik. 1996-ban kapott új tetőt az épület.

Egykor sóbányája is volt a településnek, amely azonban rövid ideig működött. A település alatt nagy kiterjedésű só réteg van, mely összefüggésben áll a parajdi sómezővel.

A falu alatt valahol találkozik a sómező és egy vízforrás. Ennek eredménye a sóskút, melyből nagy töménységű sóoldatot lehet kimerni. A helybeliek nagyon vigyázzák a kutat, só szükségletüket innen biztosítják.

A kút mélysége körülbelül 3,5-4 méter, falát egyetlen cserfából faragták. A sósvizet „csobánnak” nevezett két, 3-3,5 méter nyélhosszúságú fakanállal merik.

A lövétei kút vizében pácolódik állítólag a legfinomabb sonka, szalonna, de régen a lövéteiek mindent ezzel sóztak. Hogy ki ne apadjon, a kút használatát szigorú rend szabályozta. A sósvizet ma is használják savanyúság, sajt, szalonna tartósításához. A környékbeli pékségek is ezt a kutat használják a pékáruk elkészítéséhez.

Decemberig a falu lakossága télre elraktározza a számára elegendő mennyiségű sós vizet. Ekkor kitisztítják a kutat és tavaszig bezárják a házat.
TÁMOGATÓK