Loading...
Panorámák / Kastélyok, kúriák

Lázár-kastély

Gyergyószárhegy

A falu központjától alig 200 méterre található a Lázár-kastély. A gyegyószárhegyi Lázár család Székelyföld egyik legismertebb katolikus nemesi családja, mely főként Erdély XVI-XVIII. századi történelmében jásztott fontos szerepet. A család XV. században épített, majd folyamatosan bővített udvarháza, illetve később a helyére épített várkastély története szorosan összekapcsolódik a családtörténettel.

A mai épületegyüttes elődje 15. századi, amelyet a 16. 17. század során többször is átépítettek. A legnagyobb építkezés a 17. században történt, ekkor nyerte el az épület reneszánsz kastélyformáját. Ez az építkezés, mely 1629 és 31 táján zajlott, Lázár István (Lázár András fia), Bethlen Gábor hajdani játszótársa és főembere, Csík-, Gyergyó- és Kászonszék főkirálybírája nevéhez fűződik. Ekkor készült el a szabályos téglalap alakú védöv, a homlokzati részen jellegzetesen reneszánsz formavilágú pártázatos oromdíszekkel, valamint a főhomlokzat olaszbástyás saroktornyai. A kastély gazdagon díszített délkeleti saroktornya, a Veres-torony, egy későbbi, a 17. század második felében zajlott építkezés eredménye.

A Rákóczi-féle szabadságharc idején az épületegyüttest felgyújtották, ekkor semmisült meg az udvarba épített loggiás reneszánsz épület. A tűzvészt újjáépítés követte VI. Ferencnek köszönhetően: kétszintessé alakították a kapuépületet, az északi homlokzathoz barokk lakószárny épült. Ez utóbbi ma már nem látható.

A déli falszakasz mentén látható az Asszonyok-háza, a keleti oldalon pedig az egykori központi épület, benne a Tanácsteremmel (Lovagteremmel), ez utóbbi azonban 20. századi újjáépítés eredménye.

1748, majd 1872-ben újabb tűzvészek tettek károkat az épületben, melyeket csak részleges felújítások követtek. A kastély utolsó lakói gr. Lázár Zsigmond és felesége voltak 1853-ig.

A kastély jelenleg a Hargita Megye Tanácsa alárendeltségébe tartozó Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ kezelésében van. 1974 óta egy mára már világhírűvé vált művésztelepnek ad otthont évről-évre a műemlék - mindez csak növeli annak turisztikai, kulturális értékét.

 
TÁMOGATÓK