Loading...
Panorámák / Utcaképek

Utcakép

Zalánpatak

Az erőktől övezett Zalánpatak Háromszék legeldugottabb települése. E falu helyét eredetileg Egyedmezejének hívták. Ide a 17. század végén üvegházat létesítettek, amely 1860-ig működött. Mivel az erdők Zalánhoz tartoztak, kezdetben a telepet Zaláni Üvegcsűrnek nevezték. Jelenleg közigazgatásilag Málnáshoz tartozik.

Itt minden kis terület az erdőtől van elhódítva. Ha egy darab felszántott földet néhány évig nem művelnének, akkor azt az erdő újból magához ölelné. Intenzív földművelésre alkalmatlan a határ, ezért itt a kommunizmus idején nem alakított termelőszövetkezetet, hanem mindenki a saját földjén gazdálkodhatott.

A táji adottságok miatt itt a rétgazdálkodásnak nagyobb szerep jut, mint a földművelésnek. Jó erdei legelők és kaszálók jelentik a tejhasznú szarvasmarhatartás alapját.

A hagyományos falusi életmódnak köszönhetően megmaradtak a régi csűrök meg istállók, és a lakóépületek többsége is népi építészeti emlék. Jellegzetesek a kő alapra, fából épített tornácos lakóházak, amelyeken még sok esetben megvan a hagyományos régi hegyes végű baconi cserép.

Nem csoda, hogy ebben a hagyományőrző, csendes falucskában vásárolt házat Károly walesi herceg, és évente egyszer ide jár pihenni.
TÁMOGATÓK