Loading...
Panorámák / Kastélyok, kúriák

Thúry-Bányai-kastély

Székelytamásfalva

A Thúry család házasság révén a 17. század elején Magyarországról került Tamásfalvára. Ezt követően tagjai Orbaiszéken több jelentős tisztséget töltöttek be. Közülük legismertebb Thúry Gergely országgyűlési képviselő, 1848-as honvédszázados volt, akinek halála után a birtok a Bányai család tulajdonába került.

A Tamásfalváról Zabolára vezető út déli oldalán magas fenyőfák és néhány vadgesztenyefa jelzi, hogy egykor az udvarház előtt igényesen kialakított előkert volt. A nyújtott téglalap alaprajzú kétszintes, manzárdtetős épület jellegzetessége homlokzatainak eltérő kialakítása. A kert felöli, oldalon kőpilléres boltívsor fölött faoszlopos tornác fut végig, a főhomlokzat síkjait két oldalrizalit és középtengelyben elhelyezett lépcsőfeljáró töri meg.

A külső falfelületek díszítőelemei az empire építészeti stílus jegyeit hordozzák magukon.  Stílusjegyei alapján az épület keletkezése a 19. század első felére tehető.

Az impozáns udvarházat a 20. század derekán államosították, majd 1973-tól művelődési házként használták. Az 1989-es rendszerváltozást követően az egykori tulajdonosok leszármazottjai visszaperelték az épületet és eladták a zabolai önkormányzatnak. Így a faluközösség továbbra is művelődési otthonként használhatja.           
TÁMOGATÓK