Loading...
Panorámák / Kastélyok, kúriák

Sinkovits kúria

Szentkatolna

A téglalap alapú, a főhomlokzaton tornáccal, a hátsó homlokzaton kiugró sarokrizalitokkal és köztük üvegezett folyosóval kiegészített épület korára a tornác szegmensíves oromzatán elhelyezett kőtábla szövege utal. E szerint az udvarházat Rákóczi György fejedelemsége alatt zabolai Basa Tamás építtette 1640-ben.

Ez a kőépület volt a mai kúria magja. Basa Tamás lányát, Ilonát osdolai Kun István vette feleségül, így a 17. század végén a kúria a Kun családhoz került, s a tulajdonában is maradt a 19. század végéig.

Miután gróf Kun József fiúörökös nélkül halt meg, az épület a gróf Klebersberg családhoz került. Tőlük dr. Sinkovits Ignác kézdivásárhelyi katonaorvos és felesége Cseh Polixéna vásárolta meg a birtokot. Fiúk, Sinkovits Ottó a 19. század végén-20. század elején korszerűsítette az épületet, a faluban mintagazdaságot működtetett és szeszgyárat alapított. 

A 19. századvég historizáló szellemében az ablakok vakolatkeretezést kaptak. A főhomlokzaton a félköríves és a háromszögű oromzatos ablakkeretek váltogatják egymást. Hatalmas dísztermének mennyezete neoreneszánsz díszítésű.
TÁMOGATÓK