Loading...
Panorámák / Múzeumok

Haszmann Pál Múzeum

Csernáton

Az elmúlt három évtizedben Csernátonnak az egykori Damokos Gyula udvarházban és kertjében berendezett, 1973-ban megnyitott tájmúzeum szerzett hírnevet.

A Székely Nemzeti Múzeumhoz tartozó intézmény létrehozója id. Haszmann Pál (1902--1977) tanító volt, aki oktatói-nevelői munkája mellett helytörténeti kutatásokat végzett és évtizedeken át szorgalmasan gyűjtötte környezetének tárgyi emlékeit. Szellemi és tárgyi hagyatékát fiai éltetik és gyarapítják tovább. 1999 óta a múzeum alapítója nevét viseli.

Az udvar ékessége a kézdiszéki falvakból megmentett és újra felépített, 18-19. századi lakóházakat és műemlékként számon tartott székely kapukat bemutató skanzen, egy szabadtéri sírjel-, sírkő- és faragott fejfa gyűjtemény, valamint az Erdélyben egyedülállóan gazdag mezőgazdasági gépkiállítás.

A helytörténeti és néprajzi kiállítást őrző kúria pincéjében értékes öntöttvas-kályha kiállítás látható. Ez a múzeum nemcsak néprajzi értékeink tárháza, hanem Kézdiszék jelentős szellemi központja is. Tavasztól őszig váltják itt egymást a táborozó csoportok.

A Haszmann fivérek által vezetett fafaragó és bútorfestő táboroknak köszönhetően sok erdélyi fiatal vált a fába vésett vagy deszkára festett hagyományok folytatójává. Ebből a műhelyből kerül ki a térség számos remekbe faragott galambbúgos kapuja és temetői vagy köztéri fejfája.
TÁMOGATÓK