Maghiarii din Zăbala îl menţionează cu mândrie pe fondatorul muzeului, Pozsony Ferenc, academician şi profesor de etnografie în Cluj. În mai multe decenii de muncă a reuşit să înfiinţeze muzeul etnografic, în vecinătatea casei natale, prezentând materiale şi obiecte valoroase. În data de 14 septembrie 2003 a fost deschisă prima expoziţie permanentă, Cultura tradiţională a ceangăilor din Moldova. Din anul 2005 colecţia a devenit o secţie externă a Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe.
La parterul clădirii centrale sunt prezentate interioare tradiţionale din Lespezi, Oituz, Bacău, Pustiana, cât şi atelierul olarului Gabor Raimund din Oituz. Expoziţia prezintă cele mai importante momente ale vieţii sacrale şi profane a ceangăilor din Moldova: naşterea, copilăria, tinereţea, nunta şi înmormântarea. În prima încăpere al casei ţărăneşti, turiştii pot să viziteze o mică expoziţie fotografică referitoare la monumentele istorice din Zăbala: biserica reformată fotificată, conacul Basa şi Mikes, biserica ortodoxă română veche.
Totodată sunt expuse veştminte şi alte exponate uzuale păstrate în interioarele private, cât şi obiecte legate de istoria locală. Într-o altă încăpere sunt expuse cahlele tradiţionale ţărăneşti din secolul XIX-XX, găsite la Zăbala, porturile de sărbătoare ale românilor şi secuilor din localitate. În ultima încăpere se regăseşte o secvenţă din cutura interioarelor ţărăneşti, o cameră de oaspeţi din perioada interbelică.