Loading...
Panorame / Capele, mănăstiri

Mănăstirea `Sfântul Ilie`

Toplița

Mănăstirea Sfântul Prooroc Ilie din Topliţa, de la poalele munţilor Călimani, a fost fondată în 1928 de patriarhul Dr. Elie Miron Cristea. Fără îndoială cea mai spectaculoasă şi valoroasă parte a complexului de clădiri este reprezentată de biserica monument a mănăstirii, aşa numita Biserică de la Stânceni, care a fost construită în 1847 şi mutată la Topliţa în 1910. Clădirea este o capodoperă de arhitecturii populare, cu soluţiile arhitecturale specifice ale meşterilor moldoveni, cu arcuri făcute din lemn.

Intrarea în biserică, de tip portic, se află pe partea sudică, este decorată cu arcuri susţinute de coloane sculptate şi are deasupra un mic turnuleţ.

Pereţii sanctuarului formează un pentagon, care este acoperit de un dom octogonal. Bolta naosului are formă semi-cilindrică, şi este aşezată pe o fundaţie de formă octogonală, care este lungită în direcţia de est-vest.

Pe bolta navei încă se pot vedea frescele originale pictate în 1847 de meşterul Gligorie din Târgul Pietrei, Piatra Neamţ.

Tavanul este unit cu tavanul naosului principal printr-un arc de triumf, pe care este pictat chipul lui Iisus Emanuel.

Celelalte picturi, care acoperă întreaga biserică în interior, nu sunt originale. Picturile care s-au deteriorat din cauza mutării bisericii au fost refăcute cu tempera de pictorul Dumitru Belizarie.

Mănăstirii îi aparţine şi un muzeu care găzduieşte rarităţi.

De exemplu, aici poate fi văzut iconostasul bisericii vechi, care a fost pictat de acelaşi meşter din Piatra Neamţ.

De asemenea sunt deosebit de valoroase colecţia de icoane ale muzeului, care au fost pictate pe sticlă, şi cărţile rare.




SPONSORI