Pe strada Ciucului, la nr.28, în spatele porţii de fier forjat, ne atrage atenţia o clădire specială, cu etaj. Pe poartă, o placă mică de cupru, semnalizează trecătorilor că această clădire este monument istoric. Casa şi atelierul au fost construite la începutul secolului XX pentru fotograful Gyulai Ferenc, în stil secesionist maghiar. Numele proprietarului apare pe faţada casei: Atelierul lui Gyulai, nume deţinut şi acum de un club de fotografie din Sfântu Gheorghe.
Gyulai în 1918 s-a mutat la Budapesta, iar casa a fost cumpărată de către Incze Lajos (1882-1961) fotograf local, care a folosit-o zeci de ani. În 1950 clădirea a fost naţionalizată, dar Incze Lajos putea folosi atelierul cu lumină naturală până 1957. Din proprietatea naţionalizată, doar 2 camere de la etaj au fost locuite de familia Incze, în celelalte încăperi fiind mutaţi străini.
Atelierul, la rândul său, a fost transformat în locuinţă. În clădire a mai trăit Rácz Lajos (1911-1980), profesorul eminent din Colegiul Székely Mikó, a cărui soţie, Incze Olga (1918-1980), continuând tradiţia familiei, a activat ca fotograf.