Loading...
Panorame / Meserii populare

Meșteșugul împletitului

Cernat

Deși în județ nu s-au format așezări, cum e  Șimonești din Scaunul Odorhei, unde cel puțin jumătate din populație se pricepe la împletitul coșurilor, s-a păstrat meșteșugul acesta și în sate din Trei Scaune. De coșuri este nevoie și în gospodăriile din mediul urban, nu numai în cele de la țară.

În sate sunt utilizate coșurile pentru lemne, coșurile pentru culegerea de ciuperci sau fructe de pădure, iar la orașe sunt folosite mai ales coșurile de făcut cumpărături. Împletitorii de coșuri fac rost de materia primă pentru împletit din păduri și câmpuri.

În Trei Scaune există două tipuri de coșuri. Coșul de cavă, care este făcut din nuiele de alun despicate, de aceea are greutate mică. Confecționarea acestora e mai dificilă și necesită mai mult timp. Coșul de răchită, care se confecționează din Salix purpurea nedecojită sau din răchită simplă, se face mai repede și mai ușor.

Au partea de jos rotunjită, și forma rotundă. Se fac prin suprapunerea a două ramuri identice, tari, corespunzătoare pentru mărimea fundului coșului și se împletesc în jur. Aici se introduc nuielele și se îndoaie în sus, iar după asta urmează împletirea în jurul nuielelor. La sfârșit, cu tăierea părților proeminente, se obține forma finală a coșului.
SPONSORI