Loading...
Panorame / Meserii populare

Cojocar

Sfântu Gheorghe

In Sfântu Gheorghe, pe strada Ciucului nr.33, un panou ne anunţă în 3 limbi (maghiară, română şi germană) că în curtea din spate se află un atelier de blănărie.

Császár Gábor este a treia generaţie de maistru cojocar. Bunicul lui a avut un atelier pe strada Kós Károly nr.18. maistrul de azi este foarte mândru că bunicul său a fost mentorul blănarilor din împrejurimi. La el a învăţat Fodor Béla, producător de trofee de animale, dar şi producătorii de blană fină din Sfântu Gheorghe, ca de exemplu Bodosi Lajos, K ntés Ferenc şi Czintos Ferenc. Szotyori Ilona a fost numită regina căciulilor de blană. Viitoare nume mari din meşteşug: Szilágyi János şi István, Szakács Gábor.

Terminând şcoala profesională din Iaşi, Császár Gábor nu avea voie să dea examenul de specialitate la tatăl  său, nici la bunicul lui, de aceea a dat examenul la fraţii Szilágyi. În atelierul lui de la maturarea blănii, până la croit-cusut, face de toate, asistat de soţia lui. Declară mândru că a lucrat de la pielea de şarpe, blană de leu sau zebră, cu aproape toate tipurile de piele şi blană.

În prezent face mai mult modificări de blănuri, dar la comandă face căciuli, veste, mănuşi, huse de scaune pentru maşini, cearşafi de blană. Produsele le vinde de acasă, nu merge la piaţă sau târguri cu ele.

Császár Gábor îşi iubeşte meseria şi nu se plânge, el spune: „Doamne, nu-mi da bani, dă-mi de lucru!”




SPONSORI